Parfüm, Latince’de kokulu duman anlamına geliyor. Tarihi bir hayli geçmişe uzanıyor. Mesela; beş bin yıl öncesi. Mısırlılar güneş tanrısı Ra için güneşin doğduğu andan batacağı ana kadar kokulu otlar yakarlarmış. Ölülerini de kokulu yağlar ile mumyalayarak, mezar içlerine parfüm şişeleri ve kokulu objeler koyarlarmış. Mısır’da yapılan arkeolojik kazıların neredeyse tamamında mezarlardan parfüm şişeleri ve krem vazoları çıkarılmış.

Daha çağdaş özellikler sergileyen ilk parfüm on dördüncü yüzyılda yapılmış ve güzelliği dillere destan Macar kraliçesine atfedilmek üzere ‘Macar Suyu’ ismiyle anılmış.

Daha sonra on altıncı yüzyılda cam sanatının da gelişmesiyle parfümün gelişme süreci hızlanmış. O dönemlerde parfümün en çok üretilip tüketildiği ülke Fransa’ymış.

İçinde bulunduğumuz yüzyılda ise, fevkalade çeşitlilik gösteren şişeleriyle ve dudak uçuklatan fiyatlarıyla çoğumuz bu büyülü parfüm dünyasını takip etmekteyiz. Özellikle; kişiliklerin altını çizmek için kullanılan parfümler yaşamımızın vazgeçilmez bir parçası…

Hangi renkle hangi parfüm kullanılır?

Kokuların renklerle bir bütün olduğunu ve aynen bir aksesuar gibi giydiğimiz kıyafetin rengine göre belirlediğimizde bir bütünlük ifade edeceğini biliyor muydunuz? Yani; parfümlerinizi sadece ten uyumunuza ya da mevsime göre sınıflandırmanız yeterli olmuyor.

Armani, Versace, Cartier gibi küresel ün yakalamış parfümleri üreten ve sektörün gidişatını belirleyen parfümörlerden Andreas Wilhelm şöyle diyor;

Mavi

‘Mavi rengin tamamlayıcısı akuatik koku yayan parfümlerdir, sonsuzluğu ifade eden bu renk bir kıyafet giyildiğinde, denizi anımsatan ve ferahlık hissi veren akuatik koku yayan parfümler tercih edilmelidir.’

Kırmızı

‘Seçilen kıyafetin rengi kırmızıysa, aşkı ifade eden ve canlandırıcı özelliği olan kırmızıyla tatlı ve yoğun aromalar içeren oryantal kokuları kullanmak doğru olacaktır.’

Yeşil

‘Yeşil rengi tamamlayan en doğru aile ise aromatik koku ailesidir. Yeşil çay, sandal ağacı ..vs’

Kahverengi

‘Kahverengi bir kıyafetle baharatlı, sarı renkle ise “citrus” ailesinden yani portakal, bergamot gibi tazelik ve canlılık hissi uyandıran içeriklerden oluşan bir parfüm tercihi yerinde bir seçimdir.’

Pembe

‘Pembe renkli bir kıyafet giyiyorsanız tercihinizi floral içerikli yani içinde gül, zambak, yasemin gibi çiçeklerin kokularını barındıran bir parfümden yana kullanmalısınız.’ demiş.

Kızlar Kulübü’nün akıllı kızları bilir

Tüm renkleri tek tek izah etmemiş Andreas, örneğin mor bir kıyafet giydiğimizde ne tür bir parfüm kullanacağız? Bundan bahsetmiyor. Madem böyle, biz de bizim kızlara sorarız dedik.

Düşünün bakalım, sizce mor renkle hangi tür kokular barındıran parfüm tercih edilmelidir? Cevabı sayfanın en altındaki yorum kısmına bırakabilirsiniz.

Sevgiyle,
Ayşegül D.

Comments

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir